
Tane tane pirinçleri, harcın içindeki soğanı ve ince dokunuşlarıyla baharatlar sarmanın bir bütününü oluşturur. Yani, sarma yapmanın gerçek ustalığının iç harcında kapalı olduğunu söyleyebiliriz. Damağınıza kazınacak bir sarma içi hazırlamak için dikkate almanız gereken birtakım püf noktalar mevcut.

Sarma yaparken iç harcın temel taşı pirinçtir ve doğru pirinç seçimi, lezzetin temelini oluşturur. Orta taneli pirinç, sarma için en dava seçim olur. Kırık pirinçler harcın lapa olmasına neden olabilir, uzun taneli pirinçler ise mucibince bağlayıcı olmaz. Bu yüzden, baldo veya osmancık üzere orta taneli bir pirinç tercih edebilirsiniz.

Pirinci hazırlarken, ılık ve hafif tuzlu suda 15-20 dakika bekletmek çok bedelli. Bu süreç, pirincin fazla nişastasını akıtarak harcın lapa olmasına pürüz olur. . Zeytinyağlı sarma için pirinci hafif canlı bırakmak yeterliyken, etli sarma yapıyorsanız pirinci yavaşça kavurarak “dişe gelir” bir yumuşaklık elde etmeniz gerekiyor.

Sarma hazırlarken kuru soğanı çokça kullanmaktan çekinmeyin. Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında, kısık ateşte en az 10-15 dakika soteleyin. Bu süreçte soğanlar karamelize olur, tatlı bir aroma kazanır. Yüksek ateşte hızlıca kavurmak yerine, yavaş yavaş pişirmek soğanların doğal şekerini ortaya çıkarır.

Soğanlar altın sarısı bir renk aldığında, 1 tatlı kaşığı domates salçası ve yarım çay kaşığı biber salçası ekleyin. Salçaları 1-2 dakika daha kavurarak ham tatlarını masrafın. Şayet mevsimindeyseniz taze sarımsak kullanmak daha faydalı bir tercih olur. Sarımsak yerine kuru sarımsak da tercih edebilirsiniz, ama taze sarımsağın ferahlığı bir öteki.

Sarma denince akla gelen lokum kıvamı, gerçek yağ kullanımıyla mümkündür. Kuru ve sert sarmalar hazırlamaktan kaçınmak için yağ oranını düzgün ayarlamalısınız. 4 kişilik bir tarif için 3-4 yemek kaşığı kâfi olacaktır. Pişirme sırasında tencerenin tabanına ve sarmanın üzerine de bir ölçü zeytinyağı gezdirirseniz yaprakların parlak ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.

Maydanoz, dereotu ve taze nane üzere yeşillikleri katiyen taze kullanın ve harcı karıştırmadan hemen önce ekleyin. Evvelce eklerseniz pişirme sırasında lezzetini kaybedebilir veya sarmanın içini karartabilirler. Zeytinyağlı sarma için karabiber ve rendelenmiş limon kabuğu da harca taptaze bir aroma katar.

Tatlı ve ekşi ahengi yakalamak isterseniz, zeytinyağlı sarma için harca 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Etli sarma için ise 1 adet rendelenmiş domates veya 1 yemek kaşığı nar ekşisi, etin doyurucu tadını tamamlar. Bu püf noktalara dikkat ederek harika bir yaprak sarma hazırlayabilirsiniz.
More Stories
Kansere bağlı ölümlerin en başında geliyor! Dokuz belirtiyle kendini ele veriyor
Eskilerin yolu deterjanı solladı! Camda ne leke kalıyor ne iz, herkesin konutunda var
Deniz Akkaya’ya hakime hakaret ve tehdit hatasından mahpus cezası verildi